Architecture

January 22 2009




It seems as though a wooden boat washed up on shore amidst a neighbourhood of typical Aussie beach houses just south of Melbourne on the Mornington Peninsula. From the street the house’s irregular form reveals nothing of what unfolds once within the property.



At a closer look, the façade consists solely of a postbox. According to the design team at McBride Charles Ryan the openness of a holiday house in a beach community renders the front door arbitrary. You stop in for the weekend – your mates stop over for a Sunday afternoon drink.

  

The architects valued the existing scale of Blairgowrie – the house is certainly not an obstruction built within the community. Instead, it’s modest irregularity opens up into an impressive four-bedroom beach verandah.  Bold blacks and whites sit on top of the stained timber floors, which run the length of the house.



A dramatic red support structure, the most striking interior feature, draws the divide between inside and out. According to the architects, the support shelves are where beach memories will be stored – a place where all the stuff you see every day will sit as you and your family grow. - Andrew J Wiener





Photography: John Gollings


 



Random Archive