Design

November 20 2011

Those in the market for a megayacht are already familiar with the 70-meter (229-foot) Numptia. There isn’t a luxury yachting magazine on the planet that hasn’t noticed it. Some at the upper end allocated as much as 25 pages of opulence-oozing imagery and painstaking scrutiny of every minute fact to this steel-hulled, aluminum-structured floating residence.


 
And those who didn’t get enough of Numptia in the printed media, had an opportunity to view it at the 21st Monaco Yacht Show in September, where it was hailed as one of the highlights among the 100 top meagayachts from around the globe.


 
The vessel launched in April in Genoa, after a three-year building process. It was completely custom-built for an unnamed Italian-born American businessman who wanted it for his multi-generational family.


 
Two specific things about Numptia have attracted the interest of the yachting world. Every aspect of Numptia was custom-created with the highest, most exquisite quality of design, materials, craftsmanship and functional performance. Even in the megayacht circles, this kind of grandeur and obsessive attention to quality and detail are rare.


 
The other unusual aspect is the fact that the owner selected a relatively unknown shipyard, Rossinavi Yachts of Viareggio to build it, and a little-known designer Salvagni Architetti of Rome to design the interiors.


 
Working closely with the owner, Achille Salvagni combined modern sensibilities with touches of traditional luxury to achieve a timeless feel of well-being. Every piece of furniture, every surface treatment, every doorknob and hinge was custom-designed for Numptia. Silk carpets woven in Tibet, solid marble in the steam bath, quartz floors in the galley, and an oval dining table covered in riveted alpaca nickel silver are just a few examples.


 
Exterior design of the vessel was completed by Design Studio Spadolini of Florence.


 
Numptia features lavish rooms for up to 12 guests and includes an impressive master suite, a VIP suite, three queen-size double cabins and one twin stateroom. The owner’s suite includes a bedroom, TV area, reading room, his and hers dressing rooms and a bathroom with the solid-marble bath. Numerous common areas, sundecks, a spa deck plus crew accommodations and all behind-the-scenes space complete the spacious picture.

Numptia is available for charter through Burgess for about $646,000 per week, and for sale for an undisclosed price, rumored to be around $85 million. - Tuija Seipell

Share It:  


Offices

November 18 2011

Last year, we covered Macquarie Group's massive Sydney headquarters designed by West Hollywood-based Clive Wilkinson Architects. Earlier this year, the same two players completed another spectacular office project, this time in London.



Macquarie, a global provider of banking and investment services, gathered up its various divisions from several buildings under one roof in the brand-new Ropemaker Place. Macquarie occupies 217,500 square feet (20,207 square meters) on six floors in the 20-storey, LEED Platinum building designed by Arup Associates.



Wilkinson's team took its cues from the new trend of transparency in financial services and balanced that with the more traditional and practical needs of prestige and privacy.



The beautiful, open space is a triumph of simplicity. A skillful and meaningful use of bright colour, combined with the all-white inner structure gives the open plan a sense of delight and order.



The centerpiece is the open atrium where the bright red steel staircase and upper-level steel catwalks link the various floors in a visually stunning way. The sculpture-like staircase, with its underside also painted red, is the focal point of the entire space and symbolizes not just openness but connectedness as well.



Privacy and prestige are evident in the more secluded client areas, where the traditional pinstripe lines appear in several iterations in ceilings, partitions, environmental graphics and other visual cues.

Exquisite furnishings, such as the purple Tom Dixon seating in the upper-level guest relations and reception area, exude prestige with modern sensibilities.

The traditional boardroom is furnished by existing furniture from previous offices, including Eames chairs and walnut-veneer table.



Environmental graphics, by Los Angeles-based Egg Office, continue on the theme of transparency and privacy with vertical pinstripes the key visual element. - Tuija Seipell.

Share It:  

Music

November 13 2011
Share It:  
Design

November 10 2011

Korean architect Eun Young Yi’s proposal was selected in 1999 from 235 competition entries as the plan for the new central library of the City of Stuttgart.

The building of the 80-million Euro (about $108 mil. US) Stadtbibliothek am Mailänder Platz  began three years ago and the opening ceremonies took place last month.


 
Yi has created a monolithic cube with two floors underground and nine above. Essentially all of the building, both inside and out is white. The main library floors circle an open-plan with the levels connected by open staircases. Books line the outer walls of each floor.


 
As a cool nod to the fact that the building is a storehouse of words, the word “library” is installed in four languages on the outside walls. On the North wall in German (the local language), West in English (lingua franca), South in Arabic (the language of ancient knowledge and of Stuttgart’s sister city, Cairo) and East in Korean (Yi’s native language).


Yi’s company, Yi Architects is based in Cologne and Seoul. Its work includes public projects ranging from museums and universities to offices and city plans. - Tuija Seipell

Share It:  
Design

November 8 2011

Here at TCH, we started ACCESS agency for the sole reason of giving brands the opportunity to be BOLD, to do something more than what is safe, more than what is easy, more than what is comfortable, accepted, standard, just good enough.

We are excited to work with brands around the globe who seek us out for that reason. They ask us to shake them up a bit, create something unboring, something truly DIFFERENT

Those in the creative and even in the marketing fields will recognize the syndrome we are fighting against: Everyone wants a great idea. A great idea is found. Everyone is ecstatic. The idea goes through the system, though the layers of approvals, discussions and hesitations, and comes out unrecognizable, ordinary, safe and boring. We see this happen over and over.

Companies that do not have a Steve Jobs-like creative visionary at or near the top, have extreme trouble getting innovation of any kind approved or produced. Bold ideas just do not survive the system.

Recently, we were approached by Sephora’s great team because they had seen our work with MINI car wraps.

Sephora wanted to launch a same-day delivery service for online cosmetics sales in New York. We designed a series of six different head-turning MINI Cooper wraps for their fleet of six vehicles. We were going for bold designs that will really stand out in the busy New York street scene, among the taxis and delivery vehicles. We were gunning for big impact and quick recognition, immediate attention, a bold and cool vibe, something that would generate on-street buzz, even with only six vehicles.

They loved the ideas but in the end asked us to design a black-and-white style that was on-brand. We were sad to see the boldness gone. The black-and-white MINIs have been on the streets since July. - Bill Tikos

Share It:  

Random Archive

Art

Architecture

November 7 2011

Bridle Road Residence in Cape Town, South Africa, is a beautiful example of a sizeable structure that does not impose itself onto the landscape at the base of Table Mountain.


 
The single-family residence does not look massive or overly grand, but instead exudes a classic elegance with Scandinavian/Japanese lightness, precision and scale. The proportions and division of the walls and windows — including the “picture windows” overlooking the Cape Town harbor — create an openness without the feel of exposure.


 
Interior and exterior spaces are integrated seamlessly, which adds to the sense of site appropriateness — that this building belongs to this site.


 
The architecture is by Cape Town’s Antonio Zaninovic, known for his ability to let the landscape lead the architectural solutions. The Santiago, Chile-born, Zaninovic graduated from the University of Chile’s School of Architecture in 2000 and spent five years at Steven Harris Architects in New York before establishing his own practice in 2005 with Madrid, Spain-born architect, Ana Corrochano.


 
The interiors of the residence are by Lucien Rees of New York City-based Rees Roberts + Partners and the landscape by David Kelly of Rees Roberts + Partners.


 
The building and site feature several sustainable solutions including the self-cleaning outdoor pool, natural cross-ventilation, use of earth temperature as climactic moderator, use of heat-repelling glass, and maximal use of local materials such as poured finish concrete and balau wood.


 
The house and its landscape won an American Society of Landscape Architects (ASLA) 2010 Honor Award in the Residential Design category, - Tuija Seipell


Offices

November 7 2011

Horizon Media, founded in 1989, is the largest U.S. independent media services company. It is growing fast and needed a new space to accommodate its New York City staff that was scattered within ten blocks in three buildings and on nine floors.

Its new digs, designed by New York’s  a+i Architecture are a cool mix of industrial-scale open space – 115,000 square feet in total on three floors – and warm, inviting working environments.



Horizon’s new offices occupy the 14th, 15th and 16th floors at 1 Hudson Square on 75 Varick Street between Grand and Canal Streets. It is part of the Hudson Square Business Improvement District established in 2009 by Mayor Bloomberg and envisioned to attract media and creative organizations as tenants and to become a major creative hub.

The building was originally a printing factory with an impressive concrete structure, 360-degree views and high ceilings. With such good bones to start from, a+i further amplified the grandeur by cutting a wide staircase through all three floors.

This not only opened the light-filled space up even more, it also met another requirement: it helps the staff see the “hive” at work and connect and interact with each other.



This cohesiveness and interaction was an important goal for Horizon, especially because this is the first time its large headquarter staff was under one roof. The goal of taking fuller advantage of the proximity of the talent of all teams is also reflected in the number of huddle rooms, screening rooms and flexible spaces that have the latest technology to enable cooperation, interaction, brainstorming, presentations, video conferencing and client meetings.



The colour palette of the space is neutral with accessories, furnishings and millwork providing splashes of colour. The coldness of polished concrete and steel is softened by curving wood features made of maple veneer.



Horizon Media employs 500 people in total with additional offices in Los Angeles, San Diego and Amsterdam. a+i Architecture is a full-service architectural firm with projects ranging from workspace consulting, planning and design to retail and hospitality design. - Tuija Seipell

Architecture

November 3 2011

Villa Veth is a modern, customized villa, a private residence for a family of four. It is situated on a large parcel of land by a forest near the idyllic town of Hattem in the eastern part of the Netherlands.


 
The house itself and the mostly customized furnishings were designed by Liong Lie of the Rotterdam-based 123DV.


 
Although the structure from some angles resembles today’s favorite and by now highly overused form – long, narrow boxes situated at odd angles – the design of this villa manages to avoid that cliché by locating only one floor above ground. The result is a classic, modern residence that functions well for the family inhabiting it, yet looks like it could have existed since the 1950s.


 
The ground floor and principal living area of the two-storey residence is divided into two. On one side are the master bedroom and two kids’ bedrooms -- all with separate bathrooms -- plus two small studios.


 
The other half –the south-facing side -- of the floor plan is taken up by an open-concept living area that includes the kitchen, dining and living spaces. One wall of the living area is constructed of frameless curved glass, enabling a seamless connection with the outdoors.


 
In addition, this space opens up to a vast, unadorned terrace or platform, part of which is covered and equipped with floor heating. The first floor also includes a small separate play and TV-room, a laundry and a tiny powder room.


 
The total floor surface area of the residence is 475 square meters (about 5,113 square feet). 123DV is an architectural firm that specializes in modern villas and supervises the entire construction process. Tuija Seipell

Music

November 2 2011

We’ve recently stumbled upon ‘We Don’t Eat, a single by Irish singer and songwriter James Vincent McMorrow. Now we cannot stop listening to it and we keep debating whether our attraction is about his high, halting, smoky voice, or the eerie aura of something very old, something we’ve heard a long time ago, something written by old men.

Whatever the main attraction, this piece evokes the damp darkness of the Irish landscape itself, and makes us think of Irish immigrants entering New York in the 1800s. It is cool. Literally and figuratively.

James Vincent Morrow released his debut album in 2010 and he’s just finished his first North American tour.

Share It:  
Art

October 31 2011

We continue our curiosity with bicycle art.. Here is the latest installation by the activist Chinese artist Ai Weiwei. This piece is one of 21 works by Ai from 1983 to present that form the “Ai Weiwei Absent” exhibition, opened at the Taipei Fine Arts Museum at the end of October.

“Forever Bicycles” is made of 1,000 bicycles installed in a 10-meter high space in a moving, abstract shape to symbolize the way in which the social environment in China is changing.

Ai Weiwei is known for example for his cooperation with Swiss architects Herzog & Meuron as the consultant for the 2008 Beijing Olympics Birds Nest building.

Ai is prohibited from leaving Beijing and cannot attend the exhibition. In a Reuters article, Ai was quoted as saying: “This is the first time I’m having an exhibition of my art works in the wider Chinese world. I’m really happy that it can be exhibited in Taiwan, because recently it has not possible to have an exhibition in my own place of residence. I have been notified that I won’t be allowed to go -- that was the outcome of my application -- so right now I cannot attend. But my family members will attend.” - Bill Tikos

Share It:  
More Art
Tags: Art